poniedziałek, 10 listopada 2014

Kurczak farmerski *

Testowałam ostatnio gotowe przyprawy do kurczaka które można dostać w markecie. 

- Na pierwszy ogień poszła przyprawa do kurczaka po staropolsku, kurczak wyszedł smacznie, przepis TUTAJ.

- Na drugi ogień poszła przyprawa do drobiu po myśliwsku, ten kurczak również nam smakował, przepis TUTAJ.

Dziś testowałam kolejną gotową przyprawę: Kurczak farmerski 

Co będzie potrzebne:
- części kurczaka - u mnie 4 udka
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawa do drobiu: kurczak farmerski




Udka z kurczaka myjemy w zimnej wodzie.


Mięso smarujemy delikatnie olejem i posypujemy gotową przyprawą z każdej strony. 


Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Kurczaka pieczemy około 70 minut. W połowie pieczenia kurczaka obracamy.


Po 70 minutach kurczak jest mięciutki a skórka rumiana. Do takiego kurczaka najlepiej pasowały mi frytki. Kurczak był smaczny, tylko jak dla mnie trochę za słony. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz