poniedziałek, 10 listopada 2014

Warkocz z ciasta francuskiego nadziewany szpinakiem i fetą

Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- szpinak mrożony - 400 g
- ser feta - 1 opakowanie - 270 g
- jajko - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 1 łyżeczka


Obieramy dwa ząbki czosnku ze skórki, drobno siekamy lub wyciskamy.



Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wysypujemy zamrożony szpinak, często mieszamy. 


Do rozmrożonego już szpinaku dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i całe opakowanie sera typu feta. 


Rozdrabniamy ser widelcem, mieszamy ze szpinakiem do uzyskania jednolitej masy.


Na ciasto francuskie kładziemy farsz szpinakowy, boki ciasta nacinamy nożem. 


Zaplatamy warkocz.



Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem. 


Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 15 minut.


Po upieczeniu kroimy na plastry i podajemy na ciepło jako przekąskę. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





1 komentarz: