poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa koperkowa z pulpecikami

Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 8 sztuk małych
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - kilka łodyg
- koperek świeży - 1 pęczek
- sól, pieprz ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- lubczyk - u mnie kilka łodyg (może być suszony)
- kostka rosołowa i wołowa - po 1 sztuce
- śmietana 18% - 200 ml

Do pulpecików:

- mielone mięso wieprzowe - 30  dkg
- jajko- 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz
- koperek świeży


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.


Marchew i  pietruszkę kroimy z plasterki. Cebulę, seler i por wrzucamy do wody w całości. Dodajemy przyprawy.


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. 


Całość gotujemy około godziny.

W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojony koperek i przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 


Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego mięsa robimy malutkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. 



Z garnka z zupą wyjmujemy cebulę, seler, por, liście laurowe i to czego nie lubimy. Do czystego wywaru z ziemniakami, marchewką i pietruszką wrzucamy pulpeciki i cały drobno posiekany pęczek koperku. Gotujemy całość jeszcze 20 minut.
Gotową zupę zaprawiamy śmietaną i gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz