niedziela, 16 lutego 2014

Kurczak po staropolsku *


Testowałam ostatnio gotowe przyprawy do kurczaka które można dostać w markecie. Na pierwszy ogień poszła przyprawa do kurczaka po staropolsku.


Co będzie potrzebne:
- udka z kurczaka - 5 sztuk
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawa do kurczaka po staropolsku

- śmietana - 18 % - 200 ml 


Udka z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy na pół. 


Udka smarujemy delikatnie olejem i posypujemy gotową przyprawą z każdej strony. 


Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Kurczaka pieczemy 80 minut. W połowie pieczenia do naczynia z kurczakiem wlewamy całą śmietanę, mieszamy i pieczemy dalej.


Po 80 minutach kurczaczek jest gotowy, sos się zredukował a mięso delikatnie przypiekło.



Ja podałam udka z kaszą gryczaną i czerwonymi buraczkami. Danie smakowało całej rodzinie. Polecam i życzę smacznego.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz