Co będzie potrzebne:
- makrela wędzona - 1 sztuka
- ryż - 1 torebka
- papryka żółta, zielona, czerwona - po 1 sztuce
- marchew - 4 duże sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- pieczarki - 40 dkg
- cebula - 7 sztuk
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka czerwona słodka i ostra
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki
- olej do smażenia
Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy, tarkujemy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na gorący tłuszcz wrzucamy marchew i pietruszkę, podsmażamy często mieszając. Gdy warzywa zmiękną i zrumienią się odrobinę przekładamy je do dużej miski.
Pieczarki myjemy, tarkujemy.
Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do miski.
Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę, podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy do miski.
Papryki kolorowe płuczemy, przekrawamy na pół, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy. Rumiane przekładamy do miski.
Makrelę obieramy ze skóry, wyjmujemy wszystkie ości. Rybę rozdrabniamy widelcem.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Przekładamy do miski do wcześniej przygotowanych podsmażonych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy również rozdrobnioną makrelę.
Wymieszane warzywa z ryżem i makrelą przekładamy na ciepłą patelnię. Przyprawiamy całość solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy na patelni. Całość smażymy jeszcze około 10 minut.
Paprykarz gotowy, smakuje na ciepło jak i na zimno. Najlepszy jest na drugi dzień jak wszystkie smaki się połączą. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz