Co będzie potrzebne:
- udziec z indyka - 1 sztuka około 1 kg
- czosnek - 10 ząbków
- pieczarki - 300 g
- przyprawy: majeranek, pieprz czarny, sól, przyprawa do grilla,
- olej - 3 łyżki
Udziec z indyka myjemy.
W udźcu ostrym nożem robimy nacięcia, w każde wkładamy ząbek czosnku.
Do szklanki wlewamy olej, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Taką mieszanką nacieramy udziec z indyka. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C.
Pieczarki myjemy, większe przekrawamy na pół lub na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pieczarki na złoty kolor.
Stopień trudności: łatwe
Uwielbiam czosnkowe potrawy, dlatego zaciekawił mnie ten udziec. Podanie z kaszą to też fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńPrzyznam że robiłam go pierwszy raz, ale wyszedł smacznie i na pewno go kiedyś jeszcze przygotuję.
Usuń