Co będzie potrzebne:
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- buraki gotowane - 4 duże sztuki
- śmietana 30% - kremówka - 100 ml
- barszcz czerwony - koncentrat - 3 łyżki
- kostka rosołowa - 2 sztuki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól
- olej - 3 łyżki
Marchew, pietruszkę i seler myjemy. Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
Ugotowane buraczki czerwone obieramy ze skórki i również kroimy drobniej.
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy wszystkie wcześniej pokrojone warzywa i podsmażamy często mieszając.
Do przesmażonych warzyw dolewamy wodę, wkładamy kostki rosołowe i gotujemy całość na małym ogniu około 45 minut.
Gdy warzywa zmiękną wyłączamy zupę. Jak przestygnie miksujemy wszystko na gładki krem. Jeszcze raz podgrzewamy, dodajemy 3 łyżki koncentratu czerwonego barszczu, doprawiamy cukrem i solą.
Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno. Krem z buraka przelewamy do małych miseczek, na każdą porcję zupy kładziemy kleksa z ubitej słodkiej śmietanki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Moja wersja na walentynki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz