niedziela, 16 lutego 2014

Krem z czerwonego buraka


Co będzie potrzebne: 

- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler -  1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- buraki gotowane - 4 duże sztuki
- śmietana 30% - kremówka - 100 ml
- barszcz czerwony - koncentrat - 3 łyżki
- kostka rosołowa - 2 sztuki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól
- olej - 3 łyżki

Marchew, pietruszkę i seler myjemy. Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.


Cebulę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.


Ugotowane buraczki czerwone obieramy ze skórki i również kroimy drobniej.


Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy wszystkie wcześniej pokrojone warzywa i podsmażamy często mieszając.


Do przesmażonych warzyw dolewamy wodę, wkładamy kostki rosołowe i gotujemy całość na małym ogniu około 45 minut. 
Gdy warzywa zmiękną wyłączamy zupę. Jak przestygnie miksujemy wszystko na gładki krem. Jeszcze raz podgrzewamy, dodajemy 3 łyżki koncentratu czerwonego barszczu, doprawiamy cukrem i solą.


Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno. Krem z buraka przelewamy do małych miseczek, na każdą porcję zupy kładziemy kleksa z ubitej słodkiej śmietanki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Moja wersja na walentynki :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz