wtorek, 25 lutego 2014

Kurczak po myśliwsku*

Testowałam ostatnio gotowe przyprawy do kurczaka które można dostać w markecie. Na pierwszy ogień poszła przyprawa do kurczaka po staropolsku, kurczak wyszedł smacznie, przepis TUTAJ.


Dziś testowałam kolejną gotową przyprawę: przyprawa do drobiu po myśliwsku. 

Co będzie potrzebne:
- części kurczaka - ja miałam udka, piersi i skrzydełka - około 1.5 kg
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawa do drobiu po myśliwsku

- śmietana - 18 % - 100 ml 

Udka, piersi i skrzydełka z kurczaka myjemy w zimnej wodzie.


Mięso smarujemy delikatnie olejem i posypujemy gotową przyprawą z każdej strony. 


Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Kurczaka pieczemy około 80 minut. W połowie pieczenia kurczaka obracamy, dolewamy śmietanę i pieczemy dalej.

Po 80 minutach kurczak jest mięciutki, ładnie odchodzi od kości, skórka zrumieniła się. Ja podałam go z ryżem i czerwonymi buraczkami. Smakował nam. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz