Testowałam ostatnio gotowe przyprawy do kurczaka które można dostać w markecie. Na pierwszy ogień poszła przyprawa do kurczaka po staropolsku, kurczak wyszedł smacznie, przepis TUTAJ.
Dziś testowałam kolejną gotową przyprawę: przyprawa do drobiu po myśliwsku.
Co będzie potrzebne:
- części kurczaka - ja miałam udka, piersi i skrzydełka - około 1.5 kg
- olej - 2 łyżki stołowe
- przyprawa do drobiu po myśliwsku
- śmietana - 18 % - 100 ml
Udka, piersi i skrzydełka z kurczaka myjemy w zimnej wodzie.
Mięso smarujemy delikatnie olejem i posypujemy gotową przyprawą z każdej strony.
Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Kurczaka pieczemy około 80 minut. W połowie pieczenia kurczaka obracamy, dolewamy śmietanę i pieczemy dalej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Kurczaka pieczemy około 80 minut. W połowie pieczenia kurczaka obracamy, dolewamy śmietanę i pieczemy dalej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz