niedziela, 16 lutego 2014

Makaronowe muszle nadziewane farszem mięsnym zapiekane z mozzarellą


Co będzie potrzebne: 

- makaron - duże muszle - 200 g
- cebula - 4 sztuki
- pieczarki - 15 sztuk
- papryka kolorowa - po 1/2 z każdego koloru
- mięso mielone wieprzowe - 0.5 kg
- koncentrat pomidorowy - 100 g
- sok pomidorowy - 400 ml 
- ser mozzarella - 1 kulka
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. 
Ugotowany przelewamy zimna wodą. Uważamy aby muszle się nie posklejały.


Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.


Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach i przesmażamy na patelni na złoty kolor.


Paprykę myjemy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Również przesmażamy.


Mięso mielone przekładamy na patelnię.


Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonego mięsa dokładamy usmażoną cebulę, usmażone pieczarki i kolorową paprykę. Wszystko mieszamy i smażymy 10 minut.


Po tym czasie do farszu dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. Farsz gotowy.


Sok pomidorowy przelewamy do garnka, dodajemy łyżeczkę suszonej bazylii i oregano. Wszystko razem gotujemy cały czas mieszając. Uważajcie bo gęsty sok mocno bulgocze i pryszcze.


Po 10 minutach sos się zredukuje. Przelewamy go do naczynia żaroodpornego. Ma pokryć całe dno.


Ugotowane wcześniej makaronowe muszle napełniamy mięsnym farszem. Układamy je obok siebie na pomidorowym sosie w naczyniu. Ser mozzarella wyjmujemy z zalewy, osuszamy i kroimy w plastry. Po jednym plasterku kładziemy na każdej muszelce.



Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Zapiekamy muszelki przez 30 minut. 

  
Ciepłe podajemy jako samodzielne danie.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz