Co będzie potrzebne:
- pierś z kurczaka - 2 podwójne
- pieczarki - 20 dkg
- ser żółty - 20 dkg
- jaja- 3 sztuki (miałam małe jajeczka dlatego dałam 3)
- bułka tarta - 1 szklanka
- przyprawa vegeta - 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Ser żółty kroimy w plastry.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.
Jajka wybijamy do miski, bułkę wsypujemy na płaskie naczynie.
Pierś z kurczaka myjemy.
W środku każdej piersi robimy nacięcie ostrym nożem tworząc kieszeń. Tak przygotowane filety posypujemy vegetą, na zewnątrz i w środku.
Do kieszeni w każdej piersi wkładamy po trzy plasterki żółtego sera i łyżkę podsmażonych wcześniej pieczarek.
Kotlety obtaczamy w bułce, jajku i jeszcze raz w bułce. Smażymy na patelni po 5 minut z każdej strony na małym ogniu pod przykryciem. Przy grubych, mięsistych filetach czas smażenia należy wydłużyć.
Podajemy gorące. Mojej rodzinie najbardziej smakują z frytkami. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Taką solidną porcję mięcha z frytkami to bym chętnie wciągnął teraz :)
OdpowiedzUsuń