niedziela, 16 lutego 2014

Pulpety wołowe i pieczarki w sosie własnym


Co będzie potrzebne: 
- mielone mięso wołowe  - 40  dkg
- jaja- 2
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek,
- kajzerka - 1 sztuka
- pieczarki drobne - 40 dkg
- mleko - 2 szklanki
- ziemniaki - 4 duże sztuki
- kostka wołowa - 1 sztuka
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty

Mielone mięso przekładamy do miski.


Do mięsa dajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 
Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, dodajemy liść, ziele, pieprz oraz kostkę wołową. Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego farszu mięsnego robimy malutkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wodę, gotujemy około 30 minut co jakiś czas mieszając kotleciki. 


Pieczarki myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pieczarki na złoty kolor.


Tak przygotowane pieczarki dodajemy do garnka z gotującymi się pulpetami.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy drobniej i również dodajemy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu. Jak ziemniaki zmiękną a sos się zredukuje, danie jest gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz