sobota, 1 marca 2014

Tarta z warzywami i kurczakiem


Co będzie potrzebne: 

- gotowe ciasto na tartę świeże - 1 sztuka
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- warzywa mrożone - 1 paczka (u mnie kalafior, brokuł, marchew, fasolka, cukinia, groszek)
- ser żółty - 10 dkg
- jaja- 4 sztuki
- śmietana 18% - 200 ml
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
- olej do smażenia mięsa


Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w średnią kostkę (2 na 2 cm), przyprawiamy mieszanką do kurczaka, odstawiamy do lodówki, po około godzinie wyjmujmy i smażymy.



Mrożone warzywa gotujemy w osolonej wodzie, ale nie do miękkości. Powinny być lekko twarde.


 Ugotowane odcedzamy i studzimy.


Do warzyw dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy. 


Ciasto przekładamy na formę do pieczenia, widelcem nakłuwamy dno i zapiekamy w piekarniku 10 minut, w temperaturze 220 C.


Na podpieczony spód tarty przekładamy nasze warzywa z mięsem.
Do oddzielnego naczynia wybijamy całe cztery jajka, roztrzepujemy widelcem.


Dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, takim sosem polewamy całą zapiekankę.


Na wierzchu posypujemy żółtym serem.
Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 C  na 40 minut. Podajemy gorącą jako samodzielne danie. Najlepiej smakuje odgrzana na drugi dzień. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz