Co będzie potrzebne:
- mleko - 100 ml
- kawa - 1 kapsułka lub 6 - 7 gram mielonej kawy
- amaretto - 10 ml
- cukier - 1 łyżeczka
Do wysokiej szklanki wlewamy 10 ml amaretto.
Mleko przelewamy do dzbanuszka, podgrzewamy je i napowietrzamy tak aby zwiększyło 3 - 4 krotnie swoją objętość (ja robię to za pomocą odpowiedniej funkcji w moim ekspresie).
Tak przygotowane mleko przelewamy powoli i ostrożnie po ściance szklanki. Uważamy aby nie zmieszało się z alkoholem.
Kawę zaparzamy wrzątkiem, przygotowujemy 30 ml espresso, silnego naparu z bardzo bogatym aromatem.
Do szklanki z mlekiem i amaretto dolewamy delikatnie espresso.
Powinny się wytworzyć cztery warstwy: na dole amaretto, wyżej mleko, następnie espresso, na górze piana.
Miłośnikom słodkiej kawy polecam dosłodzić napój łyżeczką cukru.
Kawę pijemy ciepłą. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz