niedziela, 2 marca 2014

Kawa latte z Amaretto


Co będzie potrzebne: 

- mleko - 100 ml
- kawa - 1 kapsułka lub 6 - 7 gram mielonej kawy
- amaretto - 10 ml
- cukier - 1 łyżeczka

Do wysokiej szklanki wlewamy 10 ml amaretto.


Mleko przelewamy do dzbanuszka, podgrzewamy je i napowietrzamy tak aby zwiększyło 3 - 4 krotnie swoją objętość (ja robię to za pomocą odpowiedniej funkcji w moim ekspresie).

Tak przygotowane mleko przelewamy powoli i ostrożnie po ściance szklanki. Uważamy aby nie zmieszało się z alkoholem.



Kawę zaparzamy wrzątkiem, przygotowujemy 30 ml espresso, silnego naparu z bardzo bogatym aromatem.
Do szklanki z mlekiem i amaretto dolewamy delikatnie espresso.
Powinny się wytworzyć cztery warstwy: na dole amaretto, wyżej mleko, następnie espresso, na górze piana. 
Miłośnikom słodkiej kawy polecam dosłodzić napój łyżeczką cukru.
Kawę pijemy ciepłą. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz