Co będzie potrzebne:
- makaron penne - 500 g
- cebula - 2 sztuki
- pieczarki - 15 sztuk
- pomidory - 4 sztuki
- mięso mielone wieprzowe - 500 g
- koncentrat pomidorowy - 3 duże łyżki
- ser żółty - 200 g
- olej
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego
Sos
- masło - 4 łyżki
- maka - 4 łyżki
- mleko - 2 szklanki
- woda z rozpuszczaną kostką rosołową - 1 szklanka
- przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Ugotowany przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy do ostudzenia.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach i przesmażamy na patelni na złoty kolor.
Mięso mielone przekładamy na patelnię. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając.
Do podsmażonego mięsa dokładamy usmażoną cebulę i pieczarki . Dodajemy pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i smażymy 10 minut. Farsz mięsny gotowy.
Ser żółty tarkujemy na dużych oczkach.
Mając ugotowany makaron, przygotowany farsz mięsny i żółty ser, zabieramy się za sos beszamelowy.
W dużej patelni rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Jak składniki się połączą patelnię zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszając dodajemy mleko, a potem wodę z kostką rosołową. Następnie stawiamy patelnię z powrotem na ogień i wciąż mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty, aż sos będzie gładki i gęsty.
Do naczynia żaroodpornego na dno układamy 1/3 makaronu, na niego 1/3 część farszu mięsnego, zalewamy 1/3 części sosu beszamelowego i posypujemy żółtym serem.
Czynność tą powtarzamy 3 razy, tworząc warstwy zapiekanki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C, wkładamy do niego naczynie żaroodporne i zapiekamy 40 minut.
Pyszna zapiekanka gotowa, podajemy ją jako samodzielne danie. Jak wszystkie zapiekanki najlepiej smakuje na drugi dzień, pod warunkiem że coś zostanie :)
Zapiekanka ładnie się kroi, uwielbia ją cała moja rodzina. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: danie czasochłonne ale łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz