niedziela, 2 marca 2014

Krupnik z kaszy pęczak


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 3 duże
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- cebula - jedna sztuka
- korpus z kurczaka - 1 sztuka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka drobiowa, wołowa - po 1 sztuce
- kasza pęczak - 1 szklanka


Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobna kostkę.


Włoszczyznę  myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki.


Korpus z kurczaka myjemy i czyścimy w środku.


Do dużego garnka wkładamy cebulę i pietruszkę w całości. Dodajemy wcześniej przygotowaną marchew oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wkładamy umyty korpus z kurczaka. 
Kaszę pęczak płuczemy w wodzie, dodajemy do garnka z warzywami i mięsem.



Na koniec całość przyprawiamy. 


Po około godzinie z zupy wyjmujemy korpus, liście laurowe  i warzywa których nie lubicie jeść (pietruszkę i cebulę).  Gotową zupę podajemy ciepłą z kromką chleba. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz