Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 3 duże
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- cebula - jedna sztuka
- korpus z kurczaka - 1 sztuka
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka drobiowa, wołowa - po 1 sztuce
- kasza pęczak - 1 szklanka
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobna kostkę.
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki.
Korpus z kurczaka myjemy i czyścimy w środku.
Do dużego garnka wkładamy cebulę i pietruszkę w całości. Dodajemy wcześniej przygotowaną marchew oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wkładamy umyty korpus z kurczaka.
Kaszę pęczak płuczemy w wodzie, dodajemy do garnka z warzywami i mięsem.
Na koniec całość przyprawiamy.
Po około godzinie z zupy wyjmujemy korpus, liście laurowe i warzywa których nie lubicie jeść (pietruszkę i cebulę). Gotową zupę podajemy ciepłą z kromką chleba. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz