poniedziałek, 3 marca 2014

Imbirowy kurczak z warzywami w mleku kokosowym


Co będzie potrzebne: 
- mięso z kurczaka bez kości - 500 g (u mnie mięso z udka)
- cebula - 3 sztuki 
- papryka czerwona - 1 sztuka
- pieczarki - 300 g
- papryka chillii - 1 sztuka
- imbir świeży - korzeń około 5 cm
- czosnek - 4 ząbki
- sok z jednej limonki
- mleko kokosowe - 1 puszka - 400 ml
- przyprawy: papryka słodka, kurkuma, - po 1 łyżeczce
- kostka rosołowa drobiowa - 1 sztuka 
- olej do smażenia


Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w nie za małe kawałki. 


Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, podobnie kroimy papryczkę chillii.



Imbir obieramy ze skórki, tarkujemy na grubych oczkach.


Pokrojone wcześniej mięso skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej limonki.


Dodajemy do niego pokrojony czosnek, papryczkę chillii, imbir, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę kurkumy. Tak zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na całą noc.

 
Następnego dnia przygotowujemy sobie warzywa.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę na złoty kolor.


Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Również smażymy na złoty kolor.


Czerwoną paprykę myjemy, kroimy w paseczki. Smażymy żeby troszkę zmiękła.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy zamarynowanego kurczaka razem z marynatą. Smażymy często mieszając. Do usmażonego mięsa dokładamy wcześniej przygotowane i podsmażone warzywa: cebulę, paprykę, pieczarki. Wszystko razem przesmażamy chwilkę, około 3 minuty. Na koniec dodajemy całe mleko kokosowe i pokruszoną kostkę rosołową.



Przykrywamy przykrywką i dusimy wszystko około 15 minut. Potrawę delikatnie mieszamy co jakiś czas. Gotowego gorącego kurczaka przekładamy na talerz i podajemy z ugotowanym białym ryżem. Przyznam, że robiłam pierwszy raz takiego kurczaka, jego smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Życzę SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





1 komentarz:

  1. Witaj! wspaniale masz przepisy dokładnie opisane składniki zostaje na dłużej pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń