Co będzie potrzebne:
- mięso z kurczaka bez kości - 500 g (u mnie mięso z udka)
- cebula - 3 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- pieczarki - 300 g
- papryka chillii - 1 sztuka
- imbir świeży - korzeń około 5 cm
- czosnek - 4 ząbki
- sok z jednej limonki
- mleko kokosowe - 1 puszka - 400 ml
- przyprawy: papryka słodka, kurkuma, - po 1 łyżeczce
- kostka rosołowa drobiowa - 1 sztuka
- olej do smażenia
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w nie za małe kawałki.
Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, podobnie kroimy papryczkę chillii.
Pokrojone wcześniej mięso skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej limonki.
Dodajemy do niego pokrojony czosnek, papryczkę chillii, imbir, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę kurkumy. Tak zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przygotowujemy sobie warzywa.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Również smażymy na złoty kolor.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy zamarynowanego kurczaka razem z marynatą. Smażymy często mieszając. Do usmażonego mięsa dokładamy wcześniej przygotowane i podsmażone warzywa: cebulę, paprykę, pieczarki. Wszystko razem przesmażamy chwilkę, około 3 minuty. Na koniec dodajemy całe mleko kokosowe i pokruszoną kostkę rosołową.
Przykrywamy przykrywką i dusimy wszystko około 15 minut. Potrawę delikatnie mieszamy co jakiś czas. Gotowego gorącego kurczaka przekładamy na talerz i podajemy z ugotowanym białym ryżem. Przyznam, że robiłam pierwszy raz takiego kurczaka, jego smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Życzę SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Witaj! wspaniale masz przepisy dokładnie opisane składniki zostaje na dłużej pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń