poniedziałek, 24 marca 2014

Rzodkiewka gotowana do obiadu


Co będzie potrzebne: 

- rzodkiewka - 1 pęczek
- bułka tarta - pół szklanki
- masło - 1/3 kostki
- sól - 1 łyżeczka

Rzodkiewki myjemy, odcinamy od każdej kulki ogonki.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy sól i wkładamy rzodkiewki.


Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.


Na patelni rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie mieszamy i przesmażamy około 2 minut. Tak przygotowaną bułeczką polewamy ciepłe rzodkiewki. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Ta rzodkiewka z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior, fasolkę szparagową albo brokuł.  Smakuje fajnie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe




3 komentarze:

  1. Nigdy w życiu nie wpadłabym na ugotowanie rzodkiewki... Zaskoczyłaś mnie :) Będę musiała spróbować, bo surowe rzodkiewki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi opisać jak smakuje, jak miękka rzodkiewka, tylko nie ostra a raczej o łagodnym smaku, nawet słodkim. Musisz spróbować, napisz jak Ci smakowała. Smacznego.

      Usuń
  2. Dla mnie mają smak podobny do szparagów.

    OdpowiedzUsuń