Co będzie potrzebne:
- rzodkiewka - 1 pęczek
- bułka tarta - pół szklanki
- masło - 1/3 kostki
- sól - 1 łyżeczka
Rzodkiewki myjemy, odcinamy od każdej kulki ogonki.
W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy sól i wkładamy rzodkiewki.
Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.
Na patelni rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie mieszamy i przesmażamy około 2 minut. Tak przygotowaną bułeczką polewamy ciepłe rzodkiewki. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Ta rzodkiewka z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior, fasolkę szparagową albo brokuł. Smakuje fajnie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Nigdy w życiu nie wpadłabym na ugotowanie rzodkiewki... Zaskoczyłaś mnie :) Będę musiała spróbować, bo surowe rzodkiewki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTrudno mi opisać jak smakuje, jak miękka rzodkiewka, tylko nie ostra a raczej o łagodnym smaku, nawet słodkim. Musisz spróbować, napisz jak Ci smakowała. Smacznego.
UsuńDla mnie mają smak podobny do szparagów.
OdpowiedzUsuń