poniedziałek, 24 marca 2014

Spaghetti z papryczką chili, oliwą i czosnkiem

Co będzie potrzebne: 


- makaron spaghetti - 500 g
- oliwa z oliwek extra vergine - 8 łyżek
- czosnek - 4 duże ząbki
- papryczka chili - 1 sztuka
- bułka tarta - 3 łyżki
- pietruszka świeża - 1 pęczek
- sól - 1 łyżka


Czosnek obieramy z łupinek, kroimy w plasterki.


Pietruszkę myjemy z zimnej wodzie, osuszamy, odrywamy listki od łodyg.


Listki drobno siekamy.


Wysłałam ostatnio męża po zakupy, miał kupić jedną małą czerwoną papryczkę chili, kupił cały pęczek, teraz wszystkie dania jemy dobrze doprawiane :)


Jedną papryczkę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy nasionka i wyrzucamy, jak dla mnie są za ostre do tego dania. Papryczkę siekamy w drobniutką kosteczkę.


W dużym garnku gotujemy wodę. Na każde 500 g makaronu należy przygotować 4 litry wody.
Wodę solimy ale dopiero po jej zagotowaniu, ale przed wsypaniem makaronu. 
Makaron gotujemy al dente. Jak to zrobić żeby był idealny? należy gotować go tak, aż zewnętrzna powłoka zmięknie na tyle, by wchłonąć pyszny sos, podczas gdy warstwa wewnętrzna wciąż będzie stawiać opór przy ugryzieniu.
Ugotowany makaron odcedzamy w durszlaku.


Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy plasterki czosnki i posiekaną papryczkę. Smażymy około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru.


Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię, dodajemy pozostałe 6 łyżek oliwy, bułkę tartą i posiekaną pietruszkę. Delikatnie mieszamy, możemy jeszcze przyprawić solą i pieprzem. Od razu podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz