Co będzie potrzebne:
- brukselka - 1/2 kilograma
- bułka tarta - pół szklanki
- masło - 1/3 kostki
- sól - 1 łyżeczka
Brukselki myjemy, odcinamy końcówki i obieramy wierzchnie liście.
Każdą brukselkę nacinamy, wtedy szybko i równomiernie się ugotuje.
W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy brukselki.
Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy w durszlaku. Przekładamy na talerze.
Na patelni rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie mieszamy i przesmażamy około 2 minuty. Tak przygotowaną bułeczką polewamy ciepłe brukselki. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Taka brukselka z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior, fasolkę szparagową, rzodkiewkę, albo brokuł. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz