niedziela, 29 września 2013

Barszcz biały

Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 4 duże
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- biała kiełbasa surowa - 3 sztuki
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka drobiowa, wołowa - po 1 sztuce
- jajka - 4 sztuki
- ojej - 4 łyżki
- zupa w proszku "Biały barszcz" - 2 sztuki

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobną kostkę.


Włoszczyznę  myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka. Dodajemy też białą kiełbasę i ziemniaki.


Całość przyprawiamy liściem laurowym, kostkami - rosołową i wołową, pieprzem i zielem angielskim.  Wszystko gotujemy.


Ugotowaną marchewkę wyjmujemy z zupy i kroimy w plasterki.


Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Usmażoną wkładamy do gotującej się zupy.


Ugotowaną białą kiełbasę wyjmujemy z zupy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na złoto i również wkładamy z powrotem do zupy.


W oddzielnym garnku gotujemy na twardo 4 jajka. Jak przestygną obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.



Do ugotowanej już zupy dodajemy proszek z gotowej zupy w torebce "biały barszcz" wymieszany z wodą. Całość jeszcze gotujemy około 15 minut. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dodajemy marchewkę w plasterkach i ugotowane jajko. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz