sobota, 28 września 2013

Kółeczka z ciasta francuskiego nadziewane bananem i czekoladą

Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- żółtko z jaja - 1 sztuka

Na farsz:
- banan - 1 sztuka
- czekolada mleczna - 1 tabliczka


Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.


Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki.



Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwijamy. Wykrawamy kółka, najlepiej od szklanki. Na każde kółeczko kładziemy plaster banana, a na niego kostkę mlecznej czekolady.




Brzegi kółek smarujemy roztrzepanym żółtkiem w celu lepszego sklejenia się ciasteczek. Nakładamy na siebie i dociskamy, wzorek zrobiłam widelcem.



Ciasteczka smarujemy na wierzchu żółtkiem i nacinamy nożem. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy ciasteczka, pieczemy 15 minut.  




SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz