sobota, 28 września 2013

Jajo zapiekane w szynce

Co będzie potrzebne: 
- jajka - 2 sztuki
- szynka gotowana - 2 plastry
- olej do smażenia
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypiorek

Foremkę smarujemy olejem.


Przygotowujemy sobie plasterki szynki. 


Szczypiorek myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy.




Do foremki wkładamy dwa plasterki szynki, tak żeby była na dnie i po bokach . Solimy odrobinę i posypujemy pieprzem.







Jajka myjemy w ciepłej wodzie, rozbijamy skorupkę i wybijamy delikatnie na szynkę, uważając żeby nie uszkodzić żółtka. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem świeżo mielonym.


Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy do niego blaszkę z jajkami i pieczemy około 10 minut. Białko powinno być ścięte a żółtko jeszcze płynne.


Gorące jajko zapiekane w szynce przekładamy na talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz