niedziela, 29 września 2013

Królik w sosie musztardowym


Co będzie potrzebne: 

- królik - jedna sztuka - około 1.2 kg - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych
- cebula - 3 duże sztuki
- musztarda z gorczycą - 3 duże łyżki
- śmietana 30% - 200 ml
- masło - 100 g
- olej - 3 duże łyżki
- przyprawy: pieprz gruboziarnisty, sól, kostka rosołowa

Królika dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.


Na patelni rozgrzewamy olej i masło.



Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki królika i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.


Obsmażonego królika przekładamy do garnka. A na tej samej patelni smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę.



 Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z królikiem.


W kubku w 200 ml wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową, tak przygotowany rosołek wlewamy do garnka z królikiem i cebulą i dusimy całość 20 minut.


Po tym czasie do garnka dolewamy 200 ml śmietany 30 % i dodajemy 3 łyżki musztardy z gorczycą. Całość dusimy kolejne 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos redukuje się a królik mięknie. Ja podałam królika z gotowanymi ziemniakami, smakował wyśmienicie. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz