piątek, 14 stycznia 2022

Zupa pulpecikowa - czysta

 

 Co będzie potrzebne: 

- mięso mielone wieprzowe - 50 dkg   
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 małej sztuki
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2 
- sól, pieprz czarny ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, pietruszkę, seler, cebulę wrzucamy do wody w całości. 
Por kroimy w małą kosteczkę.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, odrobinę solimy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Ja do smaku do mojej zupy dodaję łodygi lubczyka, kilka gałązek natki pietruszki lub natki selera, 
ale można tą przyprawę pominąć. Zupę gotujemy na małym ogniu około jednej godziny.


Po tym czasie wyławiamy z zupy cebulę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wyrzucamy. 
Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. 

Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety, dodajemy przyprawy, jajko i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko razem wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciku wielkości orzecha włoskiego.

 

Pulpeciki wrzucamy na gorąca zupę, delikatnie mieszamy, gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
Zupa jest bardzo delikatna, lekka, można ją podać z kromką chleba. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz