piątek, 14 stycznia 2022

Zapiekanka - makaron z boczkiem w sosie śmietanowo - serowym

 

Co będzie potrzebne: 


- makaron kokardki - 500 g
- cebula - 2 sztuki
- boczek wędzony surowy - 200 g
- śmietana 30% - 400 ml
- ser topiony - 200 g
- ser Mozzarella - 200 g
- olej


Makaron gotujemy w osolonej wodzie.


Boczek wędzony kroimy w paski.


Na odrobinie oleju delikatnie przesmażamy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulkę.


Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojony boczek. Delikatnie przesmażamy.



Do garnka wlewamy całą śmietanę, dodajemy ser topiony, podgrzewamy, dodajemy podsmażony boczek z cebulką.


Tak przygotowany sos śmietanowo - serowy łączymy z makaronem. Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Na wierzchu kładziemy plastry Mozzarelli.


Całość zapiekamy w temperaturze 180C przez około 25-30 minut. 

Oczywiście jak to bywa ze wszystkimi zapiekankami, na drugi dzień ładniej się kroją no i oczywiście lepiej smakują. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz