niedziela, 26 sierpnia 2018

Pieczarki w chrupiącej panierce - smażone w głębokim tłuszczu



Co będzie potrzebne:

- pieczarki małe - 20 dkg
- bułka tarta - o,5 szklanki
- jajko - 1 całe
- ser żółty - 10 dkg
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, czarny pieprz, 


Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, nie moczymy, nie zostawiamy w wodzie. Większe pieczarki przekrawamy na pół.



Do jednej miski wsypujemy bułkę tartą, do drugiej terkujemy na drobnych oczkach ser żółty, do trzeciej wybijamy jajko, które roztrzepujemy, solimy i pieprzymy.






W garnku podgrzewamy olej. Pieczarki panierujemy najpierw w jajku, następnie w żółtym serze a na koniec w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia.


Usmażone pieczarki przekładamy na papier, odsączamy tłuszcz. Przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe.
Idealna przekąska na przyjęcia, do piwa. Chrupiące, szybko znikają z talerza. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz