niedziela, 26 sierpnia 2018

Mielone w plastrach boczku z niespodzianką - jajo

Co będzie potrzebne: 
- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- jaja- 2
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek 
- kajzerka - 1 sztuka
- jaja przepiórcze - 10-15 sztuk
- boczek wędzony w cienkich plastrach - 10-15 plastrów


Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 
Jaja przepiórcze gotujemy na twardo około 3-4 minuty, po ugotowaniu płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.



Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z przygotowanego wcześniej mięsa mielonego robimy małe kotleciki, do każdego wkładamy  po jednym ugotowanym jajku przepiórczym, sklejamy mięso tworząc okrągły kotlet.



Mielone kulki z niespodzianką owijamy plastrem wędzonego boczku. 


Tak przygotowane kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Zapiekamy w piekarniku około 40 minut. Jeżeli kulki wyszły nam duże, przedłużamy czas pieczenia o 10 minut. Piekarnik nagrzany do 220 C. 


Gorące kotlety mielone podajemy jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami. 
Na zimno podajemy jako przekąskę na przyjęciu. Małe pulpeciki są w sam raz na jeden kęs. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz