czwartek, 26 maja 2016

Warstwowa sałatka Gyros

Co będzie potrzebne: 
 
- pierś z kurczaka - 1 sztuka
- przyprawa Gyros - 1 opakowanie
- kukurydza - puszka
- cebula czerwona - 3 małe
- ogórki konserwowe - 3 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- kapusta pekińska - 1 sztuka
- ketchup  pikantny - 4 łyżki
- majonez - 4 łyżki
- olej do smażenia mięsa

Piersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w drobną kostkę. 


Do mięsa dodajemy całą  przyprawę Gyros. Mieszamy dokładnie. Podsmażamy mięso na rozgrzanym oleju, smażymy szybko, często mieszając.


Na dno naczynia w którym docelowo ma być sałatka wykładamy mięso (I warstwa).
 

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę.  


Pokrojoną przekładamy na mięso (II warstwa).


Cebulę  smarujemy ketchupem.


Na ketchup przekładamy kukurydzę z puszki (III warstwa).


Ogórki  konserwowe kroimy z kostkę wraz ze skórką.


Przekładamy na kukurydzę (IV warstwa).


Paprykę czerwoną myjemy,  przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, przekładamy na ogórka (V warstwa).


Paprykę  smarujemy majonezem.


Z kapusty pekińskiej zdejmujemy pierwsze wierzchnie liście, przekrawamy ją na pół i kroimy. 


Kapustę przekładamy na majonez (VI warstwa - ostatnia)


Sałatka jest bardzo smaczna, można też wszystkie składniki wymieszać i włożyć do miski, ale w formie warstwowej ładnie się prezentuje na stole :)
SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe



2 komentarze:

  1. Jadłem podobną, ale było więcej powtórzeń tych warstw. Bardzo pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pyszna, a najlepsza na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń