czwartek, 26 maja 2016

Mielone z pieczarkami w sosie cebulowym

Co będzie potrzebne: 
 
- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- jaja- 2
- cebula - 5 dużych sztuk
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, paprykę,
- pieczarki - 30 dkg
- wywar warzywny - 1 szklanka
- olej do smażenia


Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.
 
 
Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach, podsmażamy na patelni.
 
 
Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, przyprawy, podsmażone pieczarki i dwie łyżki podsmażonej cebuli. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 
 
 
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego mięsa robimy małe kotleciki. Wkładamy na gorący olej, smażymy około 5 minut co jakiś czas przekręcając kotlety. 
 
 
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy wcześniej usmażoną cebulę. Zalewamy ją wywarem  warzywnym. 

 
Do naczynia przekładamy podsmażone kotleciki wieprzowe. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C na 30 minut. Kotleciki podajemy gorące z pajdą świeżego chleba, uwielbiam tak jeść maczając chleb w powstałym sosie. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz