piątek, 19 marca 2021

Zupa jarzynowa z pulpecikami wieprzowymi


 Co będzie potrzebne: 

- mięso mielone wieprzowe - 50 dkg   
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 małej sztuki
- cebula - jedna sztuka
- ziemniaki - kilka sztuk
- por - 1/2 
- sól, pieprz czarny ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- koperek - 1 pęczek
- lubczyk łodygi lub natka pietruszki lub selera (u mnie rośnie na działce, więc dodaje do zupy, ale nie jest konieczny)


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, pietruszkę, seler, cebulę wrzucamy do wody w całości. Por i ziemniaki kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. 
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, odrobinę solimy.

Ja do smaku do mojej zupy dodaję łodygi lubczyka, kilka gałązek natki pietruszki lub natki selera, ale jak już pisałam można tą przyprawę pominąć. Zupę gotujemy na małym ogniu około jednej godziny.


Po tym czasie wyławiamy z zupy cebulę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wyrzucamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki i wrzucamy do zupy. 

Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety, dodajemy przyprawy, jajko i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko razem wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciku wielkości orzecha włoskiego.

 

Pulpeciki wrzucamy na gorąca zupę, delikatnie mieszamy, gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
Na sam koniec dodajemy do zupy drobno pokrojony świeży koperek.
Gorącą zupę  podajemy z kromką chleba. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz