piątek, 19 marca 2021

Schab pieczony z marchewką i porem w śmietanie

  

Co będzie potrzebne: 


- schab - 1/1,5 kg 
- marchew - 3 sztuki
- por - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
- śmietana 30% - 200 ml

Marchew i por obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.


Schab myjemy, kroimy w plastry około 1,5 cm. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron.



Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę plastrów marchewki i para.


Następnie układamy plastry schabu, przekładając je pozostałą częścią marchewki i pora.


Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika 200C. Pieczemy godzinę. Po tym czasie dolewamy śmietanę 30% i jeszcze pieczemy około 30 minut pod przykryciem.
Schab jest mięciutki i delikatny. Fajnie wygląda podany w całości :)
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz