piątek, 23 kwietnia 2021

Pasztet jajeczny w sam raz na Wielkanoc

Co będzie potrzebne: 

- jajka ugotowane na twardo - 10 sztuk
- jajka surowe - 2 sztuki
- ser żółty - 20 dkg
- koperek - 1 pęczek
- majonez - 2 łyżki
- śmietana gęsta 18% - 2 łyżki
- bułka tarta - pół szklanki
- sól, pieprz,
- prostokątna foremka
- papier do pieczenia

10 jaj gotujemy, studzimy, obieram, kroimy w kosteczkę.


Ser żółty  ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy do pokrojonych jajek.



Do jajek i sera dodajemy 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, żółtka z 2 jajek i drobno posiekany pęczek koperku. Mieszamy do połączenie się składników.

 

Białka z dwóch jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do farszu. 


Farsz przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pasztet i pieczemy godzinę. Pasztet ładnie się kroi jak całkowicie wystygnie.


Pasztet jajeczny jest przepyszny, idealny dla urozmaicenia codziennych kanapek, albo na świąteczny stół.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz