wtorek, 27 kwietnia 2021

Pieczeń rzymska z jajkiem


Co będzie potrzebne:

- mięso mielone - 1 kg 
- jajko - 7 sztuk (5 gotujemy na twardo)
- bułka czerstwa - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, majeranek


Mięso mielone przygotowujemy jak do kotletów. Mięso, 2 surowe jajka, namoczona bułka w mleku, przyprawy, wszystko razem mieszamy, wyrabiamy na gładką masę.


Połowę mięsa przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku układamy ugotowane jaja.


Przykrywamy szczelnie drugą połową farszu mięsnego.


Pieczeń rzymską pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.


Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy ją jeść na ciepło i na zimno. Dobrze się kroi. Ładnie się prezentuje na Wielkanocnym stole. Polecam.
SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz