poniedziałek, 13 maja 2019

Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i bazylią


Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- ser żółty - 200 g
- salami - 200 g
- bazylia - kilka gałązek

Na sos
- koncentrat pomidorowy - 2 duże łyżki stołowe
- ketchup - 1 duża łyżka stołowa
- przyprawa do pizzy - 1 łyżeczka


Ciasto francuskie rozwijamy.


Przygotowujemy sos do posmarowania ciasta, do niewielkiej miseczki wlewamy 2 łyżki koncentratu, 1 łyżkę ketchupu i przyprawę do pizzy, wszystko dokładnie mieszamy. Takim sosem smarujemy ciasto.
Sos posypujemy tartym żółtym serem.
Na ser układamy plastry salami, a na sam koniec listki bazylii.
Wszystko zawijamy.


Tak przygotowane nadziane ciasto francuskie kroimy ostrym nożem na plastry około 1,5-2 cm.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Ślimaczki pieczemy około 10-12 minut.
Gorące przekładamy na talerz i od razu podajemy. Smakują wyśmienicie. Polecam.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


2 komentarze:

  1. Ja lubię taki ślimaczki ze szpinakiem, czyli szpinaczki :) Takich jeszcze nie próbowałam, ale muszą być równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty przepis. Ja zawsze moczę nóż przed pokrojeniem ślimaczków, bo o wiele łatwiej się je wtedy kroi. Szczególnie przydatne, jak dodaje się do nich dżem, ale szpinak, jak pisała Julianna.

    OdpowiedzUsuń