niedziela, 12 maja 2019

Śledzie pod pierzynką - na jeden kęs

Co będzie potrzebne: 

- śledzie matiasy - 2 płaty
- cebula biała - 1 sztuka
- buraki gotowane - 2 sztuki
- marchew gotowana - 2 sztuki 
- jajka - 3 sztuki
- ogórek kiszony - 3 sztuki
- majonez - 4 łyżki
- świeży koperek - kilka gałązek do dekoracji

Jajka, buraczki, marchew gotujemy (oczywiście wszystko oddzielnie). Ugotowane, przestudzone kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z kiszonymi ogórkami.


Śledzie kroimy w kostkę. 



Wymyśliłam, że sałatka będzie w małych szklanych naczyniach, każdy dostanie swoją porcję sałatki dla siebie.

 
Na dno małych słoiczków kładziemy warstwowo najpierw śledzia.


Następnie białą cebulę.


Kolejno czerwone buraczki i łyżkę majonezu.


Pokrojone w kosteczkę jajko i kiszonego ogórka.



Na ogórka kładziemy marchewkę, łyżkę majonezu i do dekoracji gałązkę koperku.




Sałatka bardzo ładnie wygląda w tych słoiczkach :)
Dobrze smakuje, jest syta, smak śledzia nie jest intensywny i zjedzą ją również ci, którzy na co dzień śledzika nie zjedzą :)
Fajna na przyjęcia, taka na jeden kęs.
SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz