sobota, 11 czerwca 2016

Jabłecznik mocno cynamonowy

Co będzie potrzebne: 
 
- masło - 1  kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka  - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2  łyżeczki
- cynamon do  jabłek 
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- jabłka - 3 kilo


Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Twarde masło kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie, można dodać łyżkę gęstej śmietany. 


Ciasto dzielimy na dwie części: 60 % i 40 %. Każdą część wkładamy do torebeczki foliowej  i zamrażamy. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.



Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach.  Ciasto lekko przyklepujemy dłonią.
Spód ciasta podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy na ćwiartki a następnie tarkujemy na dużych oczkach.

 

Posypujemy obficie cynamonem i cukrem wanilinowym (ja lubię smak cynamonu, więc go nie żałuję).
 

Mieszamy.
 

Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. 

 

Na jabłuszka ścieramy mniejszą część zamrożonego wcześniej ciasta.


Całość pieczemy w temperaturze 190 C około 35 minut.

 
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. U mnie znika z blachy jeszcze ciepłe. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz