sobota, 11 czerwca 2016

Rolada serowa z pieczarkowym farszem

Co będzie potrzebne:

- ser żółty - o,5 kg
- pieczarki - 0,5 kg

- cebula - 3 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- jajka - 5 sztuk
- majonez - 1 szklanka
- sól, pieprz czarny
- tłuszcz do smażenia 

W pierwszej kolejności robimy farsz.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni na złoty kolor.


Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach. 


Pieczarki  przesmażamy na patelni, tak żeby wyparowała z nich cała woda, do usmażonych dodajemy cebulę i pokrojony drobno czosnek, przyprawiamy farsz solą i czarnym pieprzem, chwilę jeszcze wszystko smażymy. Farsz powinien być pikantny, wyraźny w smaku.
 

Do farszu na sam koniec dodajemy odrobinę tarkowanego żółtego sera. Mieszamy. Farsz gotowy.


Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach. Dodajemy do niego jajka i majonez.
 

Całość mieszamy.


Na  kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy 40 minut.


Upieczony placek serowy wyjmujemy z piekarnika, troszkę studzimy, ale na jeszcze ciepły wykładamy farsz pieczarkowy.


Rolujemy, ser ładnie odkleja się od papieru.

  
Gotową roladę zawijamy ściśle w ten sam papier, wkładamy powtórnie do piekarnika, tym razem na 20 minut. Po upieczeniu studzimy, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.


Zimna  rolada ładnie się kroi, smakuje super, ser jest łagodny a farsz mocno pieczarkowy.
Rolada ładnie wygląda na półmisku na stole, idealna na małe przyjęcia :)
SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz