sobota, 11 czerwca 2016

Rolada serowa z farszem mięsnym

Co będzie potrzebne:

- ser żółty - o,5 kg 

- mięso mielone - 0,8 kg
- pieczarki - 0,2 kg
- cebula - 2 sztuki - czosnek - 3 ząbki - jajka - 5 sztuk - majonez - 1 szklanka - sól, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka i ostra - tłuszcz do smażenia 
W pierwszej kolejności robimy farsz. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni na złoty kolor.


Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach. 


Pieczarki  przesmażamy na patelni, tak żeby wyparowała z nich cała woda, do usmażonych dodajemy pokrojony drobno czosnek, chwilę jeszcze wszystko smażymy.
 

Do mięsa mielonego dodajemy pieczarki z czosnkiem i usmażoną wcześniej cebulę.



Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką.


Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Farsz gotowy.


Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach. Dodajemy do niego jajka i majonez.
 

Całość mieszamy.


Na  kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy 40 minut.


Upieczony placek serowy wyjmujemy z piekarnika, troszkę studzimy, ale na jeszcze ciepły wykładamy farsz mięsny.
Rolujemy, ser ładnie odkleja się od papieru.

Gotową roladę zawijamy ściśle w ten sam papier, wkładamy powtórnie do piekarnika, tym razem na 20 minut. Po upieczeniu studzimy, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
 

Zimna  rolada ładnie się kroi, jest smaczna. Uwielbiam ser żółty i każda potrawa z jego dodatkiem jest pyszna :)
SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz