poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Gulasz pieczony z łopatki z warzywami

Co będzie potrzebne: 

- łopatka - 1 kg
- cebula malutka - 300 g
- papryka kolorowa - 2 sztuki
- pieczarki drobne - 300 g
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz czarny ziarnisty, sól
- olej do smażenia


Łopatkę dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Ja starałam się w kostkę.


Małe cebulę obieramy, pozostawiamy całe.


Pieczarki myjemy, większe przekrawamy na pół.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i obsmażamy je na złoto z każdej strony.


Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne.


Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy.


Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy.


Korzenie kroimy w grube plastry i przesmażamy na odrobinie oleju.


Pokrojone mięso z łopatki również obsmażamy na złoty kolor.
Rumiane mięso wraz z wszystkimi wcześniej przygotowanymi warzywami przekładamy do garnka żaroodpornego.


Dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C.


Pieczemy całość pod przykryciem około 1.5 godziny.


Taki gulasz podałam z kaszą gryczaną, smakował wyśmienicie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe 



  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz