poniedziałek, 6 października 2014

Kurczak curry pieczony z aromatycznym ryżem

Co będzie potrzebne:

- kurczak - u mnie 4 udka, 4 piersi z kurczaka z kostką, 4 skrzydełka
- ryż - 3 torebki - 300 g
- sól, pieprz, majeranek, curry
- olej - 1 łyżka
- kostka rosołowa - 1 sztuka


Do wysokiego naczynia żaroodpornego wysypujemy trzy torebki ryżu. Kostkę rosołową rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Rosołek przelewamy do naczynia tak żeby przykrył cały ryż.


Części z kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Smarujemy olejem z każdej strony. Przyprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem  i obficie curry. 
Na ryżu układamy przyprawione części z kurczaka.


Kurczaka pieczemy w piekarniku około 70 minut w temperaturze 230 C. W połowie czasu mięso przewracamy na drugą stronę. Jeżeli ryż wchłonął cały płyn, możemy dolać pół szklanki wody.


Kurczak jest bardzo smaczny, soczysty, ale ryż jeszcze lepszy, u mnie każdy się o niego bije. Polecam, bardzo szybki sposób na smaczny jednogarnkowy obiad. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz