czwartek, 23 października 2014

Kurczak pieczony w pomidorowym sosie z mozzarellą

Co będzie potrzebne:

- części  z kurczaka - (u mnie 2 udka, 2 skrzydełka, 2 piersi z kurczaka z kością)
- cebule - 1 duża
- keczup - 3 łyżki
- przecier pomidorowy - 300 g
- ser mozzarella tarkowany - 100 g
- masło - 2 łyżki - do obsmażenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia



Mięso z kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Kurczaka posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i bazylią.


Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki prawdziwego masła. Na gorący tłuszcz kładziemy części z kurczaka i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.




Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kosteczkę.
 Podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażył się kurczak. 



Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i 3 łyżki keczupu. Podgrzewamy często mieszając.


Następnie do sosu dodajemy usmażoną wcześniej cebulę.


I  ser.



Całość podgrzewamy do połączenia się składników.
Przygotowany sos wylewamy na mięso.

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy godzinę. 



Kurczak smakował wyśmienicie, z wierzchu chrupiący a w środku soczysty. Polecam i życzę smacznego.
Stopień trudności:  łatwe


2 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie i pewnie w smaku też bosko:) kolejna propozycja na obiad dla moich głodomorów

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam go po raz pierwszy, ale na pewno powtórzę jak przyjdą znajomi, mamy już taki zwyczaj, że zawsze robimy coś nowego.

    OdpowiedzUsuń