wtorek, 15 grudnia 2020

Mielone zapiekane z ziemniakami

 

Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 800  dkg
- jaja- 2
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2 duże ząbki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, vegeta,
- olej do smażenia
- ziemniaki - 4 duże sztuki
- przyprawa do ziemniaków


Cebulę i czosnek obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i przyprawy. 



Ręką dokładnie wszystko mieszamy. Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego mięsa robimy małe kulki, wielkości mandarynki.


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry.
Skrapiamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków.


W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kulkę mięsa i plaster ziemniaka.


Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika 200C. Pieczemy jedną godzinę. Mięso na początku puściło soki, ale później część płynu wyparowała a z części powstał pyszny sosik. danie szybko się robi, smakuj fajnie.
SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz