czwartek, 10 stycznia 2019

Wątróbka z pomarańczami



Co będzie potrzebne:

- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- pomarańcze - 3 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 

- mąka - 2 łyżki


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 



Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia. 



Pomarańcze obieramy ze skórki, przekrawamy na pół. Wykrawamy miąższ. 



Do usmażonych wątróbek dodajemy kiwi. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


Wątróbka smakuje wyśmienicie, pomarańcza nadaje potrawie słodko kwaśny smak. Uwielbiam połączenie wątróbki drobiowej z owocami. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





2 komentarze: