środa, 12 sierpnia 2015

Wątróbka z morelami

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- morele  - 8 sztuk
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 

Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.

 
 Morele myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.


Połówki moreli kroimy w plastry.

Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojone morele. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


To moja kolejna wariacja na temat wątróbki z owocami. Smak fajny, słodko - cierpki, na pewno do powtórzenia.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz