środa, 12 sierpnia 2015

Lody truskawkowe z maszynki

Co będzie potrzebne:


- jajka - 2 sztuki
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier puder - 1 szklanka
- cukier kryształ - 3 łyżeczki
- truskawki - 20 dkg

Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem.


 W oddzielnym naczyniu (najlepiej wysokim) ubijamy na sztywno białka.



Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.


Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i miksujemy.


 
Do ubitych żółtek dodajemy ubitą śmietanę 30 %, ubite białka i zmiksowane truskawki.




Wszystko razem mieszamy.


Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe lody podajemy w wafelkach albo w pucharkach. Lody smakują świeżymi truskawkami, pychota. SMACZNEGO.

Stopień trudności: łatwe


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz