niedziela, 18 stycznia 2015

Mielone małe kotleciki z papryczką, pieczarkami i cebulką

Co będzie potrzebne: 
- mielone mięso wieprzowe - 600  dkg
- jaja- 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- pieczarki - 4 duże sztuki
- papryczki słodkie - 2 małe
- bułka tarta - pół szklanki
- przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek
- olej do smażenia


Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.



Pieczarki płuczemy, tarkujemy na tarce na grubych oczkach, podsmażamy na odrobinie oleju.


Papryczki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.


Smażymy na oleju aż troszkę zmiękną.


Mielone mięso przekładamy do miski.


Dodajemy do niego 1 całe jajko i przyprawy. 



Dodajemy również podsmażone pieczarki, cebulkę i paprykę. Mięso z dodatkami dokładnie wyrabiamy ręką.


Z masy wyrabiamy małe kotleciki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej.


Kotleciki nadziewamy do długie drewniane patyczki (u mnie po pięć sztuk).
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Szaszłyki wrzucamy na gorący olej, smażymy około 5 minut co jakiś czas przekręcając kotleciki. 


Szaszłyki podajemy gorące, jako przekąskę, lub z dodatkami jako danie obiadowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz