poniedziałek, 29 września 2014

Jabłecznik - bardzo szybki

Co będzie potrzebne: 
- masło - 1  kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka  - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2  łyżeczki
- cynamon do posypania jabłek 
- marmolada z jabłek (moją robi własnoręcznie teściowa, ja dostaję już gotowy produkt zawekowany z słoikach)


Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Twarde masło kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie, można dodać łyżkę gęstej śmietany. 


Ciasto dzielimy na dwie części: 60 % i 40 %. Każdą część wkładamy do torebeczki foliowej  i zamrażamy. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.



Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach.  Ciasto lekko przyklepujemy dłonią.


Spód ciasta podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.



Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy marmoladę z jabłek i obficie posypujemy cynamonem. 

 

Na jabłuszka ścieramy mniejszą część zamrożonego wcześniej ciasta. 



Całość pieczemy w temperaturze 190 C około 35 minut.





Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. U mnie znika z blachy jeszcze ciepłe. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe i szybkie ciasto.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz