piątek, 4 kwietnia 2014

Tradycyjne kotlety mielone

Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- jaja- 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, vegeta 
- kajzerka - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- olej do smażenia
- bułka tarta - 1 szklanka

Do garnka wlewamy szklankę mleka, wkładamy do niego bułkę, może być czerstwa.


Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy pieprz czarny, czosnek, sól, majeranek i łyżeczkę przyprawy vegeta. 


Dodajemy również 1 całe jajko i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku.


Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 


Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety. 


Obtaczamy je w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Kotlety mielone są bardzo smaczne, wilgotne w środku a z wierzchu chrupiące.  Polecam na obiad, lub na zimno na kanapki, jako mały dzieciak lubiłam podjadać zimne kotlety z lodówki :)  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz