czwartek, 18 lutego 2021

Francuskie koperty z boczkiem, pieczarkami i serem

 

Co będzie potrzebne: 


- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- ser żółty - 20dkg
- keczup pikantny (u mnie swojej roboty z cukinii) - 3 łyżki
- boczek surowy wędzony - 10 plastrów
- pieczarki - 20dkg
- żółtko z jednego jajka
- olej do usmażenia pieczarek - 3 łyżki
- przyprawy sól i świeżo mielony pieprz. 

Ser żółty tarkujemy na tarce. Plastry boczku przekrawamy na pół. Pieczarki przesmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju, doprawiamy je solą i pieprzem.


Ciasto francuskie kroimy na 15 równych kwadratów.


Każdy kwadrat smarujemy ostrym keczupem, kładziemy po plastrze wędzonego surowego boczku, trochę podsmażonych pieczarek, posypujemy żółtym serem.





Tak przygotowane koperty zwijamy za dwa przeciwległe boki, smarujemy roztrzepanym żółtkiem.


Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i zapiekamy około 15-20 minut.


Gotowe przekładamy na talerz, podajemy jeszcze ciepłe.
Smakują wyśmienicie, chrupiące z zewnątrz z ciągnącym serem w środku, delikatnie pikantne. Poleca. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz