Co będzie potrzebne:
- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- śliwki żółte  - 8 sztuk
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 
Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
 Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
Połówki moreli kroimy w mniejsze kawałki.
Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną śliwkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 
To moja kolejna wariacja na temat wątróbki z owocami. Smak fajny, słodko - kwaśny, śliwki nie były mocno dojrzałe.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 
 
 









 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz