poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Wątróbka z żółtą śliwką

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- śliwki żółte  - 8 sztuk
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.

 
 Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.

Połówki moreli kroimy w mniejsze kawałki.


Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną śliwkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


To moja kolejna wariacja na temat wątróbki z owocami. Smak fajny, słodko - kwaśny, śliwki nie były mocno dojrzałe.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz